Afgelopen weken heeft VPRO’s Toegelicht een zoektocht ontketend naar Uitdagers & Aanpakkers. Ik was een van de gelukkigen die genomineerd werd, op de valreep, een paar uur voordat de lijnen zouden sluiten (hier lees je meer). Ik bevind me ineens temidden van een verzameling van mensen die vernieuwen, anders denken en motiveren; mensen met vernieuwende initiatieven en ideeën. Ik bevond me daarvoor ook al tussen mooie mensen met mooie ideeën (zoals jij), maar nu is het even officieel zo genoemd en gebundeld. Hardop en zichtbaar.

Waarom jij ook genomineerd kunt worden

Ik dacht altijd dat je pas genomineerd kan worden als je ‘echt’ iets hebt bereikt of neergezet. Je snapt dat ik er ineens opnieuw naar moest kijken. En ik kan je zeggen, als je dat eenmaal doet ga je het ook echt heel anders zien.

Daarom ga ik je in deze les een aantal vragen stellen die je wellicht verder op pad kunnen brengen in dit zicht.

Niet omdat iedereen zo nodig op de bühne moet.
Ook niet omdat je pas iets voorstelt als je ergens voor genomineerd bent, of zelfs een prijs krijgt.
Ik zou eerder het omgekeerde beweren, dat je ‘waarde’ vooral bepaald wordt door je eigenwaarde – en zeker niet in de eerste plaats door een externe autoriteit, een prijs bedacht door bepaalde mensen die zich de eer voorhouden om te mogen kiezen/ bepalen wie ‘het beste’ is.

Dus niet daarom.
Maar wel omdat het een leuk oefening voor de geest is. Voor jouw geest.
En ook omdat het je op een andere manier kan laten kijken naar jezelf en de bijdrage die je levert, misschien wel zonder dat je dat bewust doet.

Hoe het voor mij werkt

Voor mezelf geldt dat ik me ineens realiseer, niet alleen mentaal maar echt algeheel besef, dat ik nu bijdraag. Alle kleine stapjes die ik zet, dag na dag. Alle succesvolle en alle verlamde dagen. Alle stukjes op het pad die me zelfvertrouwen geven, maar ook al die stukjes waarin ik twijfel, bang ben. Soms echt de weg kwijt ben. Soms kun je in het moment niet zien wat je in het geheel aan het creëren bent. En ineens realiseer ik me ook dat iets niet ‘af’ hoeft te zijn om ‘geslaagd’ te zijn.

Ik zal het toelichten. Als ik naar mezelf kijk zie ik dat ik een visie heb. Een beeld waar ik heen beweeg. En dat ik trouw blijf aan dat beeld. Dat is essentieel. Ik voorzie een wereld waarin vrouwen weten dat als ze hun kwetsbaarheid als kracht mogen zien, niets hen kan en hoeft weerhouden om de beste versie van zichzelf te zijn. Omdat het voor henzelf bevrijdend en zingevend is, maar ook omdat de wereld wacht op de vernieuwde versie van vrouwelijke kracht. Eentje die anders is dan ‘ons mannetje staan’ en ook anders dan ‘oer-vrouwen in rokken en oerkreten’. Ik zie in geur en kleur hoe die vrouwen bewegen, waarin ze zich vrij voelen, hoe gelukkig ze worden door zichzelf te zijn, hoe ze elkaar aanmoedigen en niet langer zien als bedreiging of concurrentie. Ik zie al dat – en tegelijkertijd heb ik geen flauw idee van de vorm. Ik doe en ga, stem af en probeer. Ik ga op m’n bek en slaag soms in iets. Het is een continu proces.
Ik ben een visueel en intuïtief type, dus een beeld heeft een gevoel-sfeer, iets dat ik keer op keer kan gebruiken als toetssteen. Klopt het nog? Ben ik nog on track? Ben ik afgedwaald, hoe kom ik weer terug? Twijfel ik waarvoor ik het doe, dan brengt dat beeld me weer vertrouwen en aanmoediging. ruimte gemaakt voor een community van perfect onvolmaakte vrouwen, die het beste uit zichzelf en het leven willen halen – en wel wat ‘guidance’ kunnen gebruiken in het hoe.

Conclusie: Ik ben het waard genomineerd te worden omdat ik eerlijk ben over, trouw ben aan en openlijk  naar iets dat ik van waarde acht.
Ik vermoed dat dat de definitie is. Dan maakt het niet uit hoe groot of klein dit is. Op welk gebied dit zich afspeelt.

Dat zou dus ook voor jou gelden… 🙂

Daar gaan we: nu jij!

Laat je verrassen door de antwoorden die in je op komen:

#1:

Stel dat je NU al iets bereikt hebt, wat zou dat dan zijn?
Wat doe jij dagelijks, wekelijks, jaarlijks waarmee je iets bijdraagt aan het geluk, succes of de gezondheid van een ander buiten jezelf? Familie, vrienden, relatie, werk, vrijwilligerswerk, hobby, sport, school, dorpsgemeenschap, politiek, gezondheidszorg, en ga zo maar door.

#2:

In welke categorie zou jij dan genomineerd worden?
Op welk vlak draag jij bij? Misschien ben je ondernemer en heb je een missie en een specifieke doelgroep die je ergens mee wilt helpen. Misschien ben je moeder en heb je je oa als doel gesteld je kinderen als verantwoordelijke mensen groot te brengen. Misschien geef jij in je vrije tijd jongeren met minder kansen liefde en aandacht waardoor ze zich veilig en gewaardeerd voelen. Misschien breng jij elke dag de buurvrouw de krant die je al uit hebt. Misschien ben jij bewust consequent in het liefdevol behandelen van anderen, of dat nou de bakker of de trammachinist is. Misschien denk jij nu: oh dit heb ik allemaal niet. Daar trap ik niet in. Zou jij ook niet moeten doen. Besluit dat  je bijdraagt. Je bent er alleen nog niet achter hoe en waar precies. Ga nog even door…

#3:

Gewoon omdat het leuk is om te fantaseren: door wie zou je het liefst genomineerd worden?
Als je dan toch mag kiezen (in de verbeelding is alles mogelijk): hoe zie je ideaal gezien dat je wordt aangedragen als genomineerde? Door een onafhankeleijke commissie, een jury? Door een vriendin, door je kinderen, je lief, je collega’s, je baas, je werknemers, je klanten, je buren, de burgemeester, prins Willem-Alexander, Maxima, etc, Door wie? En waarom? Wat geeft dat aan extra voor jou?

#4:

Als we dan toch aan het fantaseren zijn: hoe zou jij graag beloond willen worden?
Wat zou eer doen aan de moeite die je er in stopt, de motivatie waarmee je het doet, de mate van commitment die je toont? Wat zou je de juiste motivatie geven om door te gaan op de weg die je reeds bewandeld? Waardoor zou je in tijden van twijfel juist weer door kunnen?

Laat het weten!

Niet alleen omdat het voor mij en andere lezeressen leuk is om jouw gedachtespinsels te kunnen lezen hier. Maar ook voor jezelf. Neem de moeite een antwoord te laten komen, schrijf het op (dat helpt!) en deel het (werkt bevrijdend).
Ik kijk er naar uit!

Liefs,

leontinesignature

P.s. De verzameling van mensen die vernieuwen, anders denken en motiveren die Tegenlicht VPRO nu heeft gebundeld, blijft staan. ‘Het is en database die gewoon online blijft staan en voor iedereen te bekijken en te raadplegen is.’

Schermafbeelding 2017-03-01 om 09.41.04