Ik ben gek op Ilyana Vanzant. Ze is echt een voorbeeld voor me. Het is een prachtvrouw. Ze is wijs, heeft enorm veel ervaring, is door de wol geverfd. Ze heeft humor, is to the point, legt de vinger precies op de zere plek (altijd met een brede liefdevolle glimlacht.

Ze is in de loop der jaren steeds vaker een vaste gast van Oprah Winfrey. And I can see why. Als je op haar naam googled, of haar naam opzoekt in Youtube, zie je super veel mooie inspirerende filmpjes. Leuk voor een vrij ogenblik.

Hoe we elkaar kunnen upliften en waarom we het niet doen

In deze les wil ik een filmpje laten zien waarin zij en Oprah spreken over het feit dat vrouwen elkaar zo vaak verraden. Waarom er onmin tussen vrouwen ontstaat en waarom we zo vaak concurrentiestrijd voelen. Voor mij is het een belangrijk onderwerp. Omdat het om een vervorming gaat. Het is natuurlijk niet wie we in wezen zijn. Het zal ook niet iedereen even veel herkenning geven. Maar ik denk dat in de kern, we hier allemaal wel e.e.a. in zullen herkennen. En het is zo zonde. We zijn niet rivalen. We kunnen mede-vrouwen zijn. We kunnen elkaar up-liften. Elkaar steunen. Elkaar helpen om de beste versie van zichzelf te zijn. Dat is precies waarom ik deze Sisterhood heb opgericht.

Maar misschien helpt het op onze weg naar meer ‘sisterhood’ en meer vrouwelijke verbinding om niet alleen te kijken naar wat we wel willen, maar ook naar waarom we daar soms niet komen. Waarom we doen wat ons weerhoudt van datgene dat we wensen.

Dus, waarom maken wij vrouwen het elkaar soms zo moeilijk? Waarom verraden wij vrouwen elkaar?

Ik laat Ilyana aan het woord. ‘5 Reasons Women Betray Each Other’:

(bron: Oprah’s Lifeclass | Oprah Winfrey Network – https://www.youtube.com/watch?v=cdxdz_29a-c)

Why women betray each other:

  • We don’t honor relationships
  • We seek external validation
  • We do not honor ourselves
  • We mimic what we’ve seen
  • We hold unrealistic demands

In gesprek

Ik wil je vragen je reactie hieronder in de comments te zetten.

  • Welke zin herken jij het meest in jezelf?
  • Is het lastig om dat deel in jezelf te erkennen? Voel je schaamte om het hier hardop te zeggen? Om het hier op te schrijven?
  • Wat maakt dat dat spannend is?
  • Welke wens, welk verlangen voel je opkomen wanneer je dit hoort en leest?
  • Bedank eens voor jezelf: wanneer heb jij voor het laatst een andere vrouw ‘opgetild’, en wanneer heb je voor het laatst een andere vrouw ‘naar beneden gehaald’?

Voor mijzelf geldt dat ik lange tijd de goedkeuring bij anderen heb gelegd. Zij moesten met hun reactie laten weten dat ik wel deug. Ik merk nu dat als ik me zwakker voel, bijvoorbeeld omdat ik moe ben, in een onveilige omgeving ben, etc, dat nog steeds als valkuil heb. Het helpt om te realiseren dat die goedkeuring van mezelf moet komen. Want als ik het verwacht van die ander, en die geeft het me niet, maak ik mezelf kleiner en die andere groter. Soms zelfs zo groot dat ik haar tot vijand maak en lelijk over haar ga denken. Haar dader maak, en mijzelf het slachtoffer.

Herkenbaar?
Wat komt er in jou op? Let us know!

leontinesignature