Ik hou van flow, van het idee, de ervaring. Het is een heerlijke staat waarin dingen makkelijk gaan. Je kunt even goed hard werken, maar er zit een ease in. Een bepaald gedragen worden in je handelen. Soms is het zelfs alsof een andere hand mijn hand beweegt, een grotere mind mij gedachten aanreikt, een grotere stem mijn zinnen vult. Het zijn momenten waarop creatie makkelijk gaat en je achteraf zelf verbaast kunt zijn over hetgeen is ontstaan (in beeld, woord, schrift, aan interventie met een klant).

Zo was mijn verbazing des te groter toen ik laatst in gesprek was met een coach klant bij wie de weerstand aanging toen ik het woord ‘flow’ gebruikte. We záten nota bene in flow, en ineens zakte ze weg, haakte ze af. Gelukkig was ze zo dapper om aan te geven dat ze dit echt een saai onderwerp vond en ook niet zag waarom het überhaupt relevant was in het gesprek. Daardoor kon ik haar terug meenemen in het gesprek en laten zien hoe ik van haar onderwerp op flow kwam. Ach ja. Dat kon ze ook zien.

En nu doet haar verhaal er hier niet toe, maar ik noem het omdat ik verbaast was over de felheid waarmee ze tegen flow was.

“Dat klinkt zo makkelijk, dan hoef je er niet voor te bloeden.”

Ik werd er van binnen even stil van. Ik weet dat niet iedereen het concept flow kent, en niet iedereen er gelijk een beeld bij heeft. Maar dit ging veel verder. We stuitten op de hardnekkige overtuiging (ergens vroeger opgedaan uiteraard) dat iets pas goed is als je er hard voor moet werken, als je er voor moet ‘bloeden’. Groei, ontwikkeling, creatie moet pijn doen, voelbaar zijn.

Ze zei het met behoorlijke zelfkennis en kon zelf gelukkig horen dat het een valse overtuiging was, een beperkende overtuiging. Al snel ontwikkelde het gesprek (wederom in flow) zich in een prachtige move.

Maar het zette me aan het denken.
Het is toch wat.
Hoe dat gaat.

Hoe we als kind worden afgerekend op bepaald gedrag, een bepaald karakter of kwaliteit die we uiten. En dat we er dan iets op gaan vinden, om zo ongeschonden mogelijk het leven door te komen. In haar geval het ‘bloeden’ opzoeken, dat betekent namelijk dat je écht je best hebt gedaan, dat je voldoet (en in the en natuurlijk: dat je geaccepteerd wordt, niet afgewezen, misschien zelf geliefd wordt).

Hieronder wat definities van flow (dan hoor je het niet alleen van mij 🙂 )

  • Flow is een optimale toestand van ervaring.
  • Flow is een stroom van energie.
  • Flow is een geestestoestand waarin we geluk ervaren omdat we positief en intensief met iets bezig zijn. Flow is het optimaal beleven van een moment. Voorbeelden van flow zijn de sporter die scoort of de chirurg die geconcentreerd maar tegelijkertijd ontspannen een operatie verricht. Het begrip ‘flow’ is afkomstig van de psycholoog en hoogleraar Mihaly Csikszentmihalyi. Hij is een van de grondleggers van de positieve psychologie. Mihaly Csikszentmihalyi heeft veel onderzoek gedaan naar het beleven van geluk. Tijdens onze dagelijkse bezigheden wordt onze aandacht versnipperd over kleine dingen. In een toestand van flow is onze aandacht gericht op maar één enkel ding. Mihaly Csikszentmihalyi ontdekte dat mensen zich het meest gelukkig voelen als zij totaal opgaan in een bezigheid.

En deze hieronder, vind ik zelf erg mooi.

Synchronicity happens when you align with the flow of the universe rather than insisting the universe flow your way. ▶ - Law of Attraction's effect on like components. ~ Abraham Hicks _____________________________ repinned by Loving With Joy

En hoe is dat voor jou?

  • Je zou eens kunnen kijken of jij deze (of andere) vastgeroeste overtuigingen hebt over hoe je zou moeten werken, wat hard werken is en hoe het is om te ontspannen.
  • En onderzoek het fenomeen flow eens: Wat is voor jou ‘flow’?
  • Hoe is het voor jou als iets in flow ontstaat? Is dat ok? Of is het te makkelijk?
  • Heeft flow voor jou een (vieze) bijklank? Zo ja, welke?
  • Waardoor kom jij in flow (denk je)?
  • Waarvoor is het fijn om in flow te zijn?

Ik hoor graag van je!

Liefs.

leontinesignature

157B53BE-3C53-4106-A3B6-59FD65DE0408

Afbeeldingen: Pinterest.