Soms vraag ik me af wat werkelijke vrouwelijke schoonheid behelst. Het is een boeiende vraag die vast niet alleen mij bezighoudt. Ik zou een lans willen breken voor echtheid. Want weet je wat ik echt bloedmooi en aantrekkelijk, en bovendien enorm krachtig vind? Een vrouw die authentiek is, die overal hetzelfde is. Dat niet haar omgeving haar bepaald, maar dat zij haar omgeving bepaald. Ze is wie ze is, en draagt dat met haar mee. Met alles erop en eraan. Ze is niet druk met verstoppen, behagen of aanpassen. Ze is verfijnd in wie ze is en neemt het hele leven daarin mee.

De buitenkant

Vaak zijn we initieel zo gericht op onze uiterlijke verschijning. Hier moet wat van af, daar moet wat bij. Als we die tekenen van de tand des tijds toch eens konden vertragen. Als we de littekens van ziektes nou een konden verbergen. Als onze buik nou maar zo strak kon zijn als voordat we kinderen baarden. Als we nou net wat meer zus, of net wat minder zo.

Het is eigenlijk niet te filmen. Hoe bizar. Hoe we het leven zoals het is, zoals het zich aan ons voordoet negeren, willen wegpoetsen. Alsof al die unieke eigenschappen van onze afzonderlijke lichamen niet kloppen, alsof we allemaal zouden moeten voldoen aan dat ene beeld. Meestal een ideaal beeld dat door culturele invloeden wordt bepaald, door de media vervormd en door onszelf en mede-vrouwen wordt versterkt. Het is echt bizar.

Wat is er eigenlijk mis met ons tonen zoals we zijn? Zoals we in unieke vorm gekomen zijn, gegroeid zijn?

En waarom lukt het ons zo vaak niet om de ‘littekens’ en ‘de tand des tijds’ te verwelkomen, te eren, er te laten zijn? Waarom eren we het niet als tekenen van wijsheid, van groei, van ontwikkeld zijn op ons pad van het leven?

De binnenkant

Maar als we niet naar uiterlijk kijken, ook in hoe we zouden moeten zijn, wat we zouden moeten opleveren, hoe we ons zouden moeten en willen voelen. Ook daar ontkennen we vaak wat. We hebben ideeën over wat ‘goed’ is, wanneer we ‘krachtig zijn. En we hebben ook veel ideeën over hoe we dat niet zijn. Vaak is dit beeld gebaseerd op oude overtuigingen die we in de loop van ons leven hebben opgebouwd. Ergens was een moment dat we het nodig hadden. Maar ondertussen zijn we vaak vergeten dat we deze overtuigingen best eens onder de loep zouden kunnen nemen en ze waar gewenst vervangen door nieuwe.

Nieuw perspectief

Ik realiseer me dat het vervangen van deze beelden en overtuigingen niet zo een twee drie gedaan is. Maar het is wel mogelijk. Om te beginnen moet je bereid zijn. Met een afstandje naar jezelf kijken. En dan helpt het ook om nieuwe beelden aan te maken, immers, als je de oude dia eruit haalt, moet je er wel een nieuwe inschuiven – anders blijft het projectiescherm leeg. En bij gebrek aan nieuwe beelden en gewoonten, vervalt een mens nou eenmaal direct terug in oude patronen.

Hieronder vind je een tekst over wat een sterke, krachtige vrouw zou kunnen zijn. Ik ken de bron niet, maar vind hem zo mooi dat ik hem met jullie wil delen. Ik vind het een nieuw perspectief bieden op hoe we vrouwelijke schoonheid zouden kunnen omschrijven. Overigens geheel passend in het gedachtengoed van Perfect Onvolmaakt. En daarmee een mooi beeld voor onze Sisterhood.

 

A strong woman is one who feels deeply and loves fiercely.

Her tears flow just as abundantly as her laughter.


A strong woman is both soft and powerful.


She is both practical and spiritual.


A strong woman in her essence is a gift to the world.

In gesprek

Ik ben benieuwd naar welke beelden er in jou leven over vrouwelijke schoonheid en vrouwelijke kracht. Bovendien is het delen van elkaars beelden hierover helend en verhelderend. Waar verschillen we en waar ervaren we hetzelfde? Het is prachtig wanneer er in de Sisterhood een gesprek op gang kan komen. Je kunt je reacties plaatsen onder dit bericht (is alleen zichtbaar voor leden van de POS) of je kunt naar de facebook groep gaan van de POS en daar je reactie plaatsen, een vraag stellen aan anderen over dit onderwerp en op elkaar reageren.

Dus, ik vraag je een reactie te geven op deze vragen (en reageren op elkaar is ook geweldig!):

  1. Wat jouw beeld is van vrouwelijke schoonheid, vrouwelijke kracht?
  2. Tegen welke oude overtuiging loop jij zelf het meeste aan op dit moment als het gaat om dit onderwerp?

Ik kijk uit naar jullie reacties!

Liefs,

leontinesignature